Csincsillák emberközelben

Hogyan tehetjük ember és csincsilla számára kellemessé az együttélést

2014.03.23.Borzalom a mai nap,már nem az első az életemben,de lehetetlen elfogadni,megérteni,megemészteni.Ma elveszítettem FinciRózikát,nem igazán látok a könnyeimtől,mert a drága kis ragadósseggűm az egyik legdrágább,legszeretnivalóbb állatom volt!Már csak volt:(

Az elmúlt öt és fél évben,amíg boldogabbá tettte az életemet,kiszámolni is nehéz hányszor simúlt bele a tenyerembe reggelente,amikor őt kötelezően meg kellett puszilgatni,símogatni,szeretgetni amit teljesen ellapulva a kezemen élvezett és már nem teheti többé.....,mert meghalt!!Teljesen értelmetlenül és felfoghatatlanul itthagyott nemcsak engem,de HepciaChandricácskát,a lányát is,aki hiába bújt hozzá,akart törleszkedni már nem reagált rá.

Ő már a harmadik nősténycsincsillám aki látszólag a semmitől meghalt,s pont a legszelídebbek,legkedvesebbek,legszeretetreméltóbbak:

CILIKE  4 évesen,CHANDRICA 7 évesen,FINCIRÓZIKA 5és fél évesen.

MIÉRT????Nem bírtam eddig megtenni,de most úgy döntöttem felboncolom a szeretett kis állatot,hátha meglelem az okot,mi volt az ami elragadta ebből a világból,ahol őt mindenki szerette.Sikerült végrehajtanom,bár kételkedtem abban,hogy meg tudom tenni.Lefotóztam amit találtam és elküldtem tenyésztőnek,orvosnak,ha kapok valami magyarázatot azt is le fogom írni,pláne ha lesz benne valami ,a jövőre nézve hasznos észrevétel,tanács.

Röviden amit észleltem:

1, A fogai tökéletes rendben voltak.

2,Mája,szíve,tüdeje,petfészke,húgyhólyagja úgyszintén,azt hittem!

3,Gyomra,belei szinte kizárólag levegővel/gázzal voltak felfújódva

4,Zsír,megitélésem szint sok zsír a bőre alatt és a belein is.

000_5332.jpg

000_5334.jpg

000_5335.jpg

000_5336.jpg

000_5337.jpg

A gázzal telt belek,szinte semmi táplálék nem volt már benne.

000_5339.jpg

A mája,epéje és a pici szíve.Többször is olvastam már,hogy a nem megfelelő táplálkozástól elzsírosodhat a mája..Wanger féle tenyésztápot,szénát,lucernaszénát esznek.

000_5340.jpg

69 dkg-hoz képest,szerintem nagyon zsíros,milyen akkor a 80 dkg-os hím csincsillám??

000_5341.jpg

Végtelenül el vagyok keseredve,mert a 10 év alatt,mióta foglalkozom velük még ott tartok,hogy nem tudok szinte semmit róluk,a működésükről,hiába töltök velük rengeteg időt....,

 A doktornő véleménye:

"Először is nagyon sajnálom ami a csinnel történt. Az Ön által etetett táp sajnos nem hobbi csineknek készült. Sosem javasolnám, ha az a cél, hogy megérjék a 20-at. Az itthon elérhető legjobb a Chinchilla Complete táp számukra. A lucernaszéna sem túl szerencsés választás csincsillák számára.

 A mája az valami brutálisan durva zsírmáj. Ez önmagában is elég egy rostevő faj esetében a pusztuláshoz.  A gyomrán a folt leginkább egy idült gyomorfekélyre emélekeztet, a méhe sem túl biztató. Kérem konzultáljon erről inkább a kezelő orvosával, mert ebben ilyen módon nem lehet és nem is korrekt állást foglalni.

Üdvözlettel, P. G. V."

Azóta elvégeztem a két táp alkotóinak összehasonlítását,lényeges különbséget nem találtam,így azt gondolom,hogy a tápnak nem volt szerepe a betegség kialakulásában.

Ez pedig   Potháczky Lajos csincsillatenyésztés könyvében talált betegség leírás,amit Dr H.I. a másik megérdezett szakértő küldött el számomra, sokban egyezik a doktornő által leírtakkal:

p1100320.jpg

a mi esetünkre tökéletesen ráillik,(jó még nem volt sárga a füle töve),de egyébként minden egyezik,hiszen ő volt aki nem tudta a kicsinyét megfelelően szoptatni, s nekem kellett etetni macskatejpótlóval.Így sajnos az is elmondható,hogy nem egy pillanat alatt esett meg a baj,csak éppen nem volt számomra nyilvánvaló jel,amiből bajra következtettem volna.

Most már nagyon sajnálom,hogy nem volt elég erőm a korábban elpusztult csinik felboncolásához,mert akkor most okosabb lennék. Egyezőségről aligha beszélhetünk,hiszen Chandrica mama minden kicsinyét kiválóan szoptatta és fel is nevelte.Cilike esetében szintén nincs ötlet,így utólag pláne, ő nem is szült.

A tenyésztő még nem válaszolt....,igazán használhatót nem is tudott hozzá tenni...

2015.november 19.Frici,alias Nagy Frigyes halála.

Igazán alig volt időm észrevenni ,hogy valami nem stimmel vele,olyan gyorsan peregtek az események,lett rosszul,pontosabban vált a szemem láttára semmivé,rongybabává,tehetetlen kis rongycsomóvá a hatalmas,szép állat.Igaz,hogy egész életében nagyon jó evő,talán inkább falánk volt társához Flórihoz képest,külsőre is kövérnek nézett ki,de kedélye,szeretetre méltó lénye,mozgékonysága nem sejtette velem,hogy ilyen rövid éltre kárhoztatta őt a sors.Sokszor mondtam neki,hogy velem együtt fogyózni kellene,de ötletem nem volt,hogyan lehetséges azt megvalósítani,hogy ne egyen annyit amennyi jólesik,miközben a vele élő sem szenved hiányt semmiben.

Halála és az amit a bensejében találtam,

000_7463.jpg

000_7466.jpg

 

000_7464.jpg

a fotókon jól látszik,most már igen csak hihetővé teszi számomra ,hogy a táp nem igazán kedvező,ha hosszú életű csincsillákat szeretnék,csak nem tudok jobbat..Neki is egyértelműen hatalmas,zsírmája volt.Az emésztőrendszere komoly problémákkal küzdött és nem bírta tovább. Meglehet a tápra sem egyformán reagál mindegyik,de az is lehetséges,hogy a 2008-as születésűek már ezt kapták kezdetektől,míg a 10 évesek kezdetben mással táplálkoztak,azért bízom benne,hogy nem kerülnek mindnyájan ilyen sorsra,mert még négyen vannak abból az évből és az utánuk születtek is természetesen.

Próbálom változatossá tenni a táplálékukat,rengeteg zöldet,röldséget szárítok nekik és ha jobban odafigyelek,akkor azt tapasztalom,hogy ezeket eszik meg elsőre és a táp marad mindig utóljára.Tehát azt megállapíthatjuk,hogy maguktól is a száraz zöldeket eszik  inkább.Azt még nem tudom bizonyossággal állítani,hogy azok amelyek nagyon jó szénaevők,vajon elzsírosodnak-e ennyire szintén???  vagy a sok széna kevesebb tápfogyasztást eredményez,így ők egészségesebbek maradnak??Tény,hogy nagy eltérések vannak a szénafogyasztást illetően,azt viszont megbízhatóan nem tudom leszűrni a tápból ki mennyit fogyaszt ,mert igen sokat szét is szórnak,kikaparnak olykor.

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 54
Heti: 14
Havi: 276
Össz.: 61 031

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Boncolás/FinciRózika/Frici
Csincsillák emberközelben - © 2008 - 2018 - chandricacsinbirodalma.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: csincsilla fogazata - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »